fbpx

Magnólia „Betty” 100cm 1 éves Csillagvirágú Liliomfa

12 500 Ft

  • A magnólia “Betty” 2-3 méter magas gömbölyded alakú, lombhullató díszcserje. Általában a talaj felett közvetlenül sűrűn elágazik. Terebélyes, bokros.
  • Rózsaszín, halvány rózsaszín árnyalatú, nagy, 15 cm-es, csillag alakú virágai, lombfakadás előtt, március végén-április elején nyílnak. Szirmai keskeny-hosszúkásak, szétnyílóak, csillag alakot formálnak.
  • Napos, vagy félárnyékos, szélcsendes, védett helyet kedveli.
  • Csak savanyú, tápanyagban gazdag talajban fejlődik és virágzik szépen. Meszes talajba ültetve a levelek előbb sárgulni kezdenek, majd a növény elpusztul, ezért fontos az ültetés előtti talajcsere.
  • Télálló, betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló fajta.
  • A magnólia fa vagy más néven liliomfa az egyik legszebb tavasszal nyíló díszfa, amely hatalmas virágaival már messziről vonzza a tekinteteket.
Szállítási méret 80-120 cm magas csemete 3 literes cserépben
Kiszerelés műanyag cserepes erős gyökérzettel
Közeg tőzeg tartalmú tápdús földkeverék
Ültetési időszak EGÉSZ ÉVBEN ÜLTETHETŐ!
Vízigény: Közepesen vízigényes

Elfogyott

Leírás

Szakmai tudnivalók magnólia fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

A liliomfa a tavasz egyik leggyönyörűbb dísze. Nagy, kehely alakú, húsos szirmokból álló virágát áprilistól, még lombfakadás előtt hozza. Virágszíne lehet fehér, halványrózsaszín, sötétrózsaszín, bíbor, bordó, citromsárga és ezek keveréke. A legtöbb fajta lombhullató, általában 3-6 méter magasra nőnek, de léteznek törpe változatok is. Alakja szerint többtörzses fácska, terebélyes cserje. Koronája laza, széles, többnyire már a talaj fölött sűrűn elágazik. Vannak örökzöld fajták is melyek egész évben megtartják nagy, bőrszerű leveleiket. Virágzásuk nyáron aktuális. Illatos, fehér színű hatalmas virágokat hoznak.

Általában önállóan ültetik, mint a kert díszét, szoliter növény. Jól mutat együtt örökzöldekkel is, illetve dézsában is lehet nevelni. A liliomfák hazája Kína, ahol a buddhista szerzetesek szaporították először.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a savanyú talajban érzik jól magukat. Nem megfelelő talajba ültetve csak sínylődnek, és hamar ki is pusztulnak. Ültetés után rendszeresen biztosítanunk kell számára a tápanyag utánpótlást is, műtrágya, tápoldat felhasználásával. Napos, vagy félárnyékos, szélvédett helyre ültessük.

Kerüljük a fagyzugos helyeket, ugyanis a fiatal növények még fagyérzékenyek, tövét az első néhány évben, télen takarni kell (fenyőkéreggel, komposzttal), így védeni a fagyoktól. Gondoskodjunk a megfelelő vízellátottságról is. Száraz időszakokban, főleg nyáron rendszeresen, bőségesen öntözzük. Gyökerei igen érzékenyek, ezért mielőtt elültetjük a törekedjünk a legoptimálisabb hely kiválasztására, mert az átültetést rosszul viseli, és valószínűleg megsínyli. A liliomfák nem szorulnak alakító metszésre, inkább csak a ritkításukra kell odafigyelni, illetve a beteg ágak eltávolítására.

Ültetési tanácsok:
1. Lépés: Ássunk egy 50 cm széles és 80-100 cm mély gödröt.
2. Lépés: Rakjunk a gödör aljára 10-20 cm vastag réteg trágyát.
3. Lépés: A trágyára rakjunk 10-20 cm termőföldet.
4. Lépés: Helyezzük a fát a gödörbe és ássuk be (tányért hagyjunk az öntözésnek)
5. Lépés: Öntözzük meg 20 L vízzel

A magnóliafajták megtekintéséhez KATTINTSON IDE!

Termesztésük/Szaporításuk:
Mivel a mienknél melegebb éghajlatról származnak, megfelelő termőtalajról és kiegészítő öntözésükről is gondoskodnunk kell. Ne ültessük őket fagyzugos, szeles helyekre! Magvetéssel vagy nyári zölddugványozással szaporíthatók. A dugványozáshoz a fiatal, erőteljes hajtáscsúcsot gyökereztető hormonba kell mártani és ezután dugványágyban teleltetni, hogy gyökeret eresszen. A következő évben már ki is ültethetjük. A magnóliák gyökérzete húsos, ezért nehezen tűrik az átültetést. A földre lelógó ágaik időnként meggyökeresednek, így bujtással könnyen, házilag is szaporíthatjuk őket.

Az alapfajokat magvetéssel szaporítják. Az ősszel érő húsos magot a magburokból óvatosan lefejtve el kell rétegezni és tavasszal a szabadba vagy hidegházba elvetni.

A M. soulangeana Nagyvirágú liliomfa fajtáit régebben oltották a M. kobus Japán liliomfa cserépben előnevelt, üvegházban meghajtatott magoncaira. A legkorszerűbb azonban a zölddugványozás. Itt alapvető, hogy a dugványt fiatal, jó növekedésben lévő növények erőteljes, és a leállás stádiumában lévő hajtáscsúcsaiból készítsük. A Magnolia nemzetség tagjai húsos gyökérzetük miatt az átültetést rosszul tűrik, ezért földlabdásan vagy konténerben forgalmazzák őket.[1]

Tulajdonságaik:
Mivel kialakulásukkor a méhek még nem jelentek meg, a valódi liliomfákat bogarak porozzák be – termőleveleik (carpel) ezért durvák, nehogy a táplálkozó bogarak megsértsék őket.

Örökzöld és lombhullató fajok is tartoznak közéjük. Metszésük csak és kizárólag késő ősszel a téliesítés előtt lehetséges a gombásodás, atkásodás elkerülése végett. Törzsük nem sokkal a föld felett elágazik, és legalábbis eleinte bokrosan nő. Fordított tojás alakú, de a végén kihegyesedő leveleik hetekkel a virág után hajtanak ki; száraz időben a szélük megbarnul és összepöndörödik. Színpompás, nagy, a liliomokéhoz, illetve a tulipánokéhoz hasonló alakú virágaik miatt számos fajukat termesztik.

Egyértelműen a humuszban gazdag, lehetőleg savanyú talajokat kedvelik. Meszes földben levelei többnyire megsárgulnak, csak igen gyengén fejlődnek és idővel elpusztulnak.[1]

Kertészeti szempontból a nemzetséget két csoportra oszthatjuk:

  • Azok a fajok, amelyek a lombozat kifejlődése után hozzák virágaikat, különösen kényes, igényes növények, és ezért hazánkban gyakorlatilag nem termesztik őket. Leveleik akár a 20–30 cm-t is elérhetik. Többségük fatermetű.
  • Azok a fajok, amelyek a lombfakadás előtt adnak feltűnő virágdíszt, szintén igényesek ugyan, de jobban elviselik Magyarország éghajlatát. A talajra és a nedvességre érzékenyek ugyan, de a szennyezett, városi levegőt jól viselik.

A liliomfákat rendszeresen összetévesztik közeli rokonukkal, az ugyancsak a liliomfafélék családjába tartozó, de Észak-Amerikából származó tulipánfával (Liriodendron tulipifera).

A liliomfák kertjeink, parkjaink legfeltűnőbb és egyik legnagyobb virágú fái, cserjéi. Leveleikkel és nagy rücskös uborkához hasonlító, többnyire pirosra vagy rózsaszínűre színesedő terméseikkel is díszítenek. Egyesével, szabad állásba ültessük.

Rustica Rubra

magnolia

Soulangeana

magnolia-betty

Betty

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Magnólia „Betty” 100cm 1 éves Csillagvirágú Liliomfa” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük