Leírás
A ‘O’Gosho’ datolyaszilva (Diospyros kaki ‘O’Gosho’), más néven japán szilva vagy khaki, egy kivételesen ízletes, nagy gyümölcsű és díszítő értékkel is bíró gyümölcsfa, amely a keleti egzotikumot hozza el a hazai kertekbe. Ez a kb. 150 cm magas konténeres példány már többéves, fejlett egyed, ideális méretű a kiültetéshez, és megfelelő gondozás mellett rövid időn belül termőre fordulhat.
A ‘Tipo’ fajtával rokon, de attól eltérően az ‘O’Gosho’ gyümölcsei kifejezetten édesek és teljesen érett állapotban lekvárszerűen lágyak. Különösen azoknak ajánlott, akik a datolyaszilva klasszikus, selymesen édes, krémes állagát kedvelik. Ez a fajta az egyik legkedveltebb tradicionális japán datolyaszilva, és az ottani kultúrában évszázadok óta termesztik és nagy becsben tartják.
A fajta eredete és jelentősége
A datolyaszilva (Diospyros kaki) eredetileg Kelet-Ázsiából származik, különösen Kína és Japán a legismertebb termesztői. A ‘O’Gosho’ egy régi japán fajta, melynek neve kb. „a nagy város gyümölcse” jelentéssel bír, utalva a gyümölcs különleges státuszára. A japán gyümölcskultúrában a datolyaszilva különös szerepet játszik – szinte szentként tisztelik –, és számos fajtát évszázadok óta nemesítenek és őriznek.
A ‘O’Gosho’ különlegessége a gyümölcseinek kiemelkedő minősége: érett állapotban nemcsak mézédesek, hanem szinte olvadnak a szájban, selymes, krémes textúrájukkal különleges ízélményt nyújtanak.
Megjelenés, növekedés, habitus
Ez a 150 cm magas konténeres példány egy fiatal, de fejlett növény, jól fejlett gyökérzettel és már kialakulóban lévő koronával rendelkezik. Kiültetés után gyorsan alkalmazkodik a környezetéhez, és 2–3 éven belül termőre fordulhat, megfelelő körülmények között.
A datolyaszilva közepes növekedési erélyű, 5–6 méter magasra is megnövő fa lehet, de metszéssel könnyen formában tartható. Lombozata nagy, fényes, élénkzöld levelekből áll, amelyek ősszel káprázatos színekre – aranysárgára, narancsra, mély vörösre – váltanak, így díszfaként is figyelemre méltó. Virágai május–júniusban nyílnak, aprók, krémszínűek, de nagy nektártartalmuk miatt vonzzák a beporzó rovarokat.
Gyümölcsjellemzők
Az ‘O’Gosho’ gyümölcsei középnagyok vagy nagyok, egyenként elérhetik a 150–200 grammot is. A gyümölcs lapított gömb alakú, enyhén szögletes, héja sima, fényes narancssárga. A teljes érés idején a gyümölcs puha, lekvárszerűen érett lesz. Ez a fajta magas csersavtartalmú, így teljes érés előtt fanyar, de érés után édes, zamatos, krémesen lágy húsa kifejezetten ínycsiklandó. Aki szereti a datolyaszilvát a klasszikus „kanállal ehető” formájában, az az ‘O’Gosho’-ban biztosan nem csalódik.
Érési idő: október végétől november közepéig, függően a fekvéstől és az időjárástól. A gyümölcs a fán is tovább érhet, de leszedve, szobahőmérsékleten is utóérik.
Beltartalom és egészségre gyakorolt hatás
A datolyaszilva nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló gyümölcs is:
Magas a C-vitamin tartalma, támogatja az immunrendszer működését.
Karotinoidokban és A-vitaminban gazdag, amelyek a bőr, szem és nyálkahártyák egészségét védik.
Kálium- és rosttartalma támogatja a szív- és érrendszer, valamint az emésztés működését.
Antioxidánsai segítik a sejtvédelmet és hozzájárulnak a szervezet méregtelenítéséhez.
Kalóriában viszonylag szegény, így ideális egészséges nassolnivaló is.
Fogyasztható frissen, kikanalazva, süteményekben, lekvárként vagy szárítva – a japán konyhában a szárított datolyaszilva, az ún. „hosigaki” különleges csemegének számít.
Termesztési igények
A ‘O’Gosho’ datolyaszilva igényei hasonlók a többi khaki fajtához:
Fényigény: magas – teljes napsütéses fekvés szükséges a jó terméshozamhoz és ízletes gyümölcshöz.
Talajigény: laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, enyhén savanyú vagy semleges pH-jú talaj ideális.
Vízigény: közepes – a fiatal fa öntözése szükséges, főleg meleg, aszályos időszakban.
Tápanyagigény: közepes – tavasszal komposzttal vagy szerves trágyával meghálálja a tápanyag-utánpótlást.
Fagytűrés és téliesítés
A ‘O’Gosho’ mérsékelten fagytűrő fajta, fiatalon kb. –12, –14 °C-ig bírja, de a télállóság a kor előrehaladtával javul. A 150 cm-es példányt az első 2-3 évben mindenképp védeni kell a kemény fagyoktól: a törzset és gyökérzónát takarással, fátyolfóliával vagy szalmával lehet védeni. Szélvédett, déli fekvésű helyre ültetve sokkal jobban áttelel.
A konténeres példányokat akár nagy dézsában is nevelhetjük, így hideg téli időszakban fagymentes, világos helyiségbe telepíthetők.
Metszés és gondozás
A datolyaszilva metszést nem igényel túl gyakran, de az első években koronaformáló metszést érdemes végezni. Később elegendő a ritkító és egészségügyi metszés.
Ültetési idő: kora tavasztól késő őszig ültethető, mivel konténeres.
Támrendszer: nem szükséges, a növény stabil törzsű.
Társíthatóság: fügével, gránátalmával, szelídgesztenyével, mediterrán örökzöldekkel (pl. babérmeggy) is remekül mutat.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.